Hoppa till sidans innehåll

Sverigeeliten samlad i Bålsta för Vårkastet

27 MAJ 2019 21:51
  • Uppdaterad: 27 MAJ 2019 21:51

Med våren kommer gullvivor, blåsippor och andra vårblommor, men även friidrottens kastare som ofta legat i ”vinterdvala” börjar att titta fram. Och precis som våren bjuder på snösmältning så hör Vårkastet till vårens begivenheter.

Väder och friidrott har en viss koppling till varandra och årets Vårkast kunde tyvärr inte bjuda på de allra, allra bästa förutsättningarna vad gäller väder men sämre kunde de definitivt varit också.

Vädret till trots så hade ca 120 atleter samlats i Bålsta för att deltaga i Vårkastet och med det utökades tidigare rekord i antal starter med 30 procent till närmare 200.

Och någon naturlag verkar kopplingen mellan kallt väder och rekord inte vara. Framför allt inte för tävlingens tjejer. För det var utan tvekan tjejerna som presterade bäst under Vårkastet. Hela fem olika mästerskapsrekord sattes under helgen, alla av tjejer. Tyvärr dock inte av tävlande från närregionen.

I klassen Kvinnor sattes rekord av två SM guldmedaljörer från tävlingssäsongen 2018. Grete Ahlberg, Hammarby IF satte nytt rekord med 65,87 meter i slägga och Sara Lennman, Spårvägens FK stötte i kula 15.34. Tvåa i Vårkastets kulstötning blev precis som i föregående SM Amanda Malmehed från IF Göta Karlstad.

Även i klassen F17 så gick medaljen och mästerskapsrekordet till Spårvägens FK. Precis som klubbkamraten Sara Lennman sattes rekordet i just kula där Hanna Hilding vann med en stöt på 13,87 meter.

Lördagens två sista rekord sattes i klassen F15. Edvina Norberg från Ransäter AIF bättrade klassens rekord i diskus till 41,62 meter och slutligen så sattes ett nytt rekord i spjut av Tilda Bernhult från KFUM Örebro med 36,84 meter.

Spjut blev under tävlingen en gren som Bålsta IK kammade hem hela tre medaljer i. Dessutom fördelat över alla valörer. Guldet stod Kim Amb, flertaliga SM medaljör, för när han vann klassen för Män med ett kast på strax över 73 meter. Kim var efter tävlingen nöjd med att axeln fungerat smärtfritt men missnöjd med smådetaljer som gjorde att de längsta kasten inte kom att räknas som giltiga.

Silvret tilldelades Linnea Westerberg som efter två omgångar ledde spjuttävlingen men i sista omgången blev slagen med endast 4 centimeter och nedpetad till en andraplats. Bronsplaketten gick slutligen till Hampus Gull Åhlund i P15.

Brons fick även teamkamraten Axel Nilsson med sitt diskuskast där han mötte tävlande som var ett år äldre och trots det tog ett brons i klassen P15

 

Skribent: Pär Åhlund
Epost: Adressen Gömd

 

Postadress:
Föreningen Bålsta Idrottskamrater - Friidrott
Box 109
74623 Bålsta

Besöksadress:
Gröna Dalens IP
74633 Bålsta

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: styrelsen@balstaik.s...

Se all info